MARJA's MOESTUINvrijdag 26 maart 2010

Nachtschade


Wie denkt dat nachtschade iets met nachtelijke inbraken te maken heeft of vorstschade, is mis. Nachtschade is een plantenfamilie die waarschijnlijk in iedere moestuin zijn intrek heeft genomen. En niet zomaar een familie, een giftige familie.
En dat klinkt niet erg vriendelijk. Terwijl toch tomaten, aubergines, paprika, pepers en aardappels ook tot deze familie behoren. En die staan juist in mijn tuin, omdat ik ze lekker vind.

De zwarte nachtschade (Solanum nigrum) is de plant waaraan het geslacht Solanum (nachtschade) zijn naam dankt. Deze naam is waarschijnlijk afkomstig van het Latijnse Solari, wat verzachtend of verdovend betekent. De naam schade (Engels: shade) verwijst mogelijk naar de vergiftige eigenschappen van een aantal Solanum-soorten, die schade kunnen toebrengen. Het woord nacht kan op de avond wijzen, verschillende bloemen uit deze familie geven pas tegen de nacht een sterke geur af.
De bladeren groeien om en om tegenoverstaand en de bloemen zijn punt-symmetrisch en hebben een karakteristiek vruchtbeginsel bestaande uit twee hokjes. De vrucht zijn bessen of doosvruchten (= een droge openspringende vrucht met meer dan één zaad per vrucht).
De werkzame stoffen zijn vaak alkaloïden, waaronder vaak tropanalkaloïde, die het zenuwstelsel van mensen en veel dieren kan beïnvloeden.
Een heftige plantenfamilie dus. De bladeren en stengels en onrijpe vruchten bevatten solanine. De aardappel wordt beschouwd als giftig en alleen de gekookte knollen zijn eetbaar. De aardappelplant is niet eetbaar, met uitzondering van de knol, mits in de grond gegroeid. Groeit de knol voor een deel boven de grond, dan wordt de knol groen en is hij niet eetbaar. Daarom is het beter de aardappel te schillen en te pitten.

Toch moedig dat er eeuwen geleden mensen geweest zijn die hun leven gewaagd hebben om de eerste knolletjes van deze planten op te eten! Wij hebben hier nog steeds plezier van.

De bloemen van deze planten lijken op elkaar. Na de bloei krijgen ze opvallende donkerpaarse of rode bessen die net als de bloemen erg giftig zijn.

Nu hebben wij pony's en nu lees ik dat je paarden absoluut geen aardappels of het groen en bloemen van aardappels mag geven. Toch goed om te weten, want vaak kiep ik het loof van planten over het gaas voor de schapen en geiten. Niet meer doen dus.
Vanaf nu weet ik iets meer van de nachtschade familie en kiep ik het groen gewoon in de kliko!
Maar voorlopig is het nog niet zo ver. De eerste aardappeltjes zitten net een week in de grond en de zaadjes van de tomaten, paprika etc. zijn heel voorzichtig aan het kiemen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Heel erg bedankt voor je reactie, groeten Marja