MARJA's MOESTUINdinsdag 27 april 2010

Zuring

Onlangs heb ik zuring gezaaid. Dit omdat mijn vriendin Ank tijdens onze vakantie in Zuid Frankrijk altijd heerlijke zuringsaus maakt van verse zuring die daar volop te koop is in de supermarkt.


De zaadjes zijn net een beetje aan het kiemen in mijn kasje maar hier alvast 2 recepten voor zuringsaus:

Zuringsaus 1
Nodig: 1 gesnipperd sjalotje, beetje peterselie; bosje zuringblad, ontdaan van dikke nerf en grof gehakt; scheut droge witte wijn; 1 eetl crème fraîche; klontje boter; beetje olijfolie; peper & zout.

Maken: in een sauspan smelt je de boter met wat olijfolie en smoor de sjalot glazig, niet bruin. Voeg de zuring er toe. Als ze geslonken is de scheut wijn erbij doen en de crème fraîche. Pureer met een staafmixer en laat wat inkoken. Breng op smaak met peper en zout. De saus kan opgewarmd worden als het zover is. Lekker bij vis.

Zuringsaus 2 met vermout(h)
Nodig: 50 ml droge witte vermout; 2 theel citroensap; 2 eidooiers; 50 gr boter; handvol zuringblaadjes, gehakt; peper & zout

Maken: deze saus wordt au bain marie bereid. Breng water in een pannetje tegen de kook aan. In een andere pan verwarmt u de vermout en kookt deze met de helft in. Schenk de vermout in de door u gekozen schaal en zet of hang deze in de pan met water. Voeg citroensap en de eidooiers aan de vermout toe. Klop het luchtig en monteer de saus, d.w.z. voeg al roerend en kloppend de boter in stukjes toe. Roer de gehakte zuring erdoorheen. Breng met peper en zout op smaak.

1 opmerking:

  1. Bedankt voor de twee recepten!!!
    Nou heb ik al twee jaar zuring in mijn moestuin staan, zowel de gewone groene als de bloedzuring met mooi gekleurd blad, maar had geen recepten. Nu kan ik dus met deze groente/kruid aan de slag!!
    En ik duim voor je dat jouw zuring ook snel gaat en dat je de recepten straks uit eigen tuin kunt maken!

    BeantwoordenVerwijderen

Heel erg bedankt voor je reactie, groeten Marja