MARJA's MOESTUINvrijdag 23 april 2010

In mei zo druk als een bij ....

Mei is een drukke maand voor de moestuin. Wat kan je zoal doen in mei?

Broccoli
In mei kan je een zomerbroccoli zaaien. Je hebt ook een winterbroccoli soort, die zaai je later in het jaar.
Zaaien: Je begint met het zaaien van de zaadjes in potten gevuld met potgrond waar wat meststof bij zit. Zet deze potjes ergens binnen neer waar het ongeveer 13 graden is. Hier laat je ze voor ongeveer drie weken staan. Planten: Nu kan het plantje de moestuin in op een halfschaduw plek, teveel zon is niet goed voor broccoli. Broccoli heeft wel veel water nodig. Voor de rest is basisbemesting voldoende. Oogsten: Broccoli duurt ongeveer drie maanden voordat het helemaal klaar is, maar je moet wel constant blijven opletten, het kan best zijn dat al eerder een stronkje helemaal volgroeid is en dan kan je die er gewoon afhalen.

Andijvie
Andijvie groeit bijna het hele jaar door, je moet dan alleen even erop letten dat je de juiste soort voor het jaartype koopt. Nu zaaien we de zomer andijvie; bijv. de krulsoort. Zaaien/planten: andijvie kan je meteen buiten in de grond zaaien, maar het is ook mogelijk om ze eerst in een potje voor te zaaien en ze onder glas even te laten opkomen. Dan plant je ze na ongeveer twee weken in de grond buiten. Zorg er wel voor dat er goed ruimte zit tussen de zaadjes anders zitten ze elkaar in de weg. Andijvie groeit op alle gronden, als het maar voedzaam en vochthoudend is. Gebruik dus ook hierbij een basisbemesting. Wel een tip, blad gewassen, en dus ook andijvie, stellen wat extra stikstof altijd op prijs, bijvoorbeeld in de vorm van bloedmeel. Oogsten: Andijvie heeft ongeveer twee maanden nodig om te volgroeien.

Sla
Sla kan ook het hele jaar door gezaaid worden. Zaaien: Sla moet de ruimte hebben om mooi op te groeien. Daarom zaai je per potje één zaadje zodat dit later als één kluitje kan wroden overgeplant.. Sla-zaadjes kiemen heel snel en groeien ook snel Zet de potjes op een zo zonnig mogelijke plek. Planten: Wanneer het zaadje goed gekiemd is en al echt een plantje wordt kan het de moestuin in. Sla heeft veel vocht nodig, een korte periode van geen water kan al leiden tot doorschieten. Voor het planten moet je de grond even bewerken met verteerde compost. Oogsten: Sla heeft ongeveer een maand tot twee maanden nodig, maar bij sla is het vaak zo dat je wel al eerder wat bladen af kan halen, dit is ook beter voor de volgroeiing van de sla.

Andere mogelijke groentes voor deze maand: courgette, paprika, pepers, tomaten, witte kool, pompoen, bloemkool, bonen, kervel, keukenrapen, komkommer, krulkool, peterselie, prei, radijs, rode biet, rode kool, savooikool, spinazie, witlof, wortelen.

Genoeg te doen dus deze maand !

1 opmerking:

  1. Hallo Marja,
    met grote bewondering lees ik je blog. Ik sta aan het prille begin van mijn blog-carriere en later hoop ik net zo te worden als jij.
    Is die broccoli uit je tuin? Als dat het geval is hoop ik ook net zo goed in de tuin te worden als jij. Het is een prachtig exemplaar. Is het ook lekkerder dan van de groenteboer?

    BeantwoordenVerwijderen

Heel erg bedankt voor je reactie, groeten Marja