MARJA's MOESTUIN



dinsdag 4 mei 2010

Bladmoes rijp voor de pan

Ondanks dat het toch behoorlijk koud is buiten, is mijn bladmoes behoorlijk gegroeid de laatste dagen. En een deel kan 'geoogst' worden om zijn weg naar mijn keuken te vinden. Daarom hier 3 recepten om de bladmoes te verwerken. Nu lees ik dat bladmoes ook wel raapsteeltjes worden genoemd. Ik twijfel of dit klopt. Dus als een lezer mij kan vertellen hoe dit nu precies zit, hoor ik dit graag. Op het zakje met zaad waar mijn bladmoes uit is voorgekomen staat 'bladmoes'.

Recept 1: Raapstelen (Bladmoes) met pasta


Ingrediënten: pasta, 1 flink bosje raapstelen, 1 dl crème fraîche of sojacuisine, 1 ui, 1 teen geperste knoflook, peper en zout, 1 tl gedroogde basilicum of 1 el groene pesto en olijfolie

Bereidingswijze: Pasta beetgaar koken volgens aanwijzingen op de verpakking.
Wortelvoetjes van de raapstelen / bladmoes snijden, raapstelen / bladmoes wassen en de nog natte raapstelen in een pan op laag vuur enkele minuten laten slinken.

Raapstelen / bladmoes fijnhakken.
Ui in dunne ringen snijden en met knoflook fruiten in olie. Raapstelen toevoegen en crème fraîche er doorheen roeren. Op smaak brengen met peper, zout en basilicum of pesto. Pasta afgieten, een eetlepel olijfolie erdoor scheppen (tegen het vastplakken) en direct serveren met de raapstelensaus er overheen.

Recept 2: Stamppot van bladmoes / raapstelen

Ingrediënten: aardappels voor 4 personen, 1 kilo bladmoes, 3 uien, teentje geperste knoflook, peper, zout, uitgebakken bacon of uitgebakken ontbijtspek, olijfolie, 2 eetl. mayonaise, 1 theel. witte balsamico azijn, eetl. kappertjes.

Bereidingswijze: kook de aardappels gaar en stamp ze fijn. Bak ondertussen de bacon of ontbijtspek uit. En fruit de uien met de knoflook goudbruin. Snij de worteltjes van de bladmoes af en was de bladmoes goed en sla hem droog in een slacentrifuge. Maak een stamppot op een laag vuurtje van de fijngestampte aardappels en rauwe bladmoes. Voeg de bacon/ontbijtspek, gebakken uitjes/knoflook, mayonaise, azijn, kappertjes en peper en zout toe. Meng alles goed door totdat de bladmoes warm is en wat zachter. Klaar.

Recept 3: Quiche van bladmoes / raapsteeltjes

Ingrediënten"3 flinke bosjes raapsteeltjes, 200 gr bladerdeeg, 4 eetlepels olijfolie, 1 ui gesnipperd, 1 flinke teen knoflook, 3 eieren, 3 eetlepels slagroom, versgemalen peper en zout, 150 gr geraspte oude kaas, 1 eetlepel paneermeel, ingevette springvorm (22 cm)

Bereidingswijze: Snij de worteltjes van de raapsteeltjes. Was ze en laat ze met aanhangend water 2 tot 3 minuten slinken in een pan. Druk in een vergiet het vocht eruit. Zet knoflook en ui aan in hete olie. Klop ondertussen de eieren los met de room en voeg peper en zout naar smaak toe. Voeg de raapstelen en de ui toe. Rol het bladerdeeg uit tot een grote lap en bekleed de springvorm hiermee. Prik hier en daar een gaatje in het deeg. Bestrooi de bodem met paneermeel en schep het ei-raapstelen mengsel in de springvorm. Bak de quiche in 30 minuten goudbruin in een voorverwarmde oven van 200 graden.

5 opmerkingen:

  1. Staat de latijnse naam ook op de verpakking?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Volgens wikipedia zou het inderdaad hetzelfde zijn als raapstelen
    http://nl.wikipedia.org/wiki/Raapstelen

    BeantwoordenVerwijderen
  3. In de beschrijving van wikipedia staan verschillende soorten, misschien verklaart dat het verschil in uiterlijk van je plant.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Nog even een reactie na de vorige van Anoniem.
    Bij Vreeken zaden staan verschillende bladmoes/raapsteelsoorten, misschien staan de jouwe erbij.
    Janny

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Vervolg bladmoes/raapstelen verschil
    De maaltijd is voorbij en ik kan nu proefondervindelijk zeggen dat het totaal verschillende groenten en smaken zijn. Bladmoes smaakt heel licht naar groene savooiekool. Ik heb het geroerbakt voor zeer korte tijd en zonder kruiderijen e.d. door aardappelpuree geroerd. Het heeft zo weinig smaak dat alle toevoegingen teveel zullen zijn om de bladmoes te proeven.

    BeantwoordenVerwijderen

Heel erg bedankt voor je reactie, groeten Marja