MARJA's MOESTUINvrijdag 5 februari 2010

Zelf compost maken


Het maken van compost is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor het dierenleven in je tuin. En is niet meer dan het verzamelen van organisch afval, dat door natuurlijke organismen uit de natuur, wordt afgebroken tot een bruine massa van bodemverbeteraars.

Gebruik 2 compostbakken: vul de ene als de andere aan het rotten is. Hevel de inhoud van de andere erin als je er een geleegd hebt. Zodat de hoop meteen omgedraaid wordt.
Laat het geheel rotten, keer de hoop een of twee keer per jaar om. Voeg lucht, water, meer groenafval of meer afval met koolstof toe, zodat het rottingsproces versnelt wordt en de kwaliteit verbetert. Je compost wordt alleen maar beter wanneer je hem regelmatig omkeert.
Om dit zware werk iets te vermakkelijken is het raadzaam om het materiaal wat je erop gooit zo klein mogelijk te maken.
Gooi er ook niet al te veel van hetzelfde op zoals bijv. (gemaaid) gras.
Gekookte groenten of eetresten uit de keuken is ook niet verstandig. Maar schalen van eieren zijn weer super.

Stalmest
Is heel goed voor je moestuin want het bevat veel stikstof. Niet iedereen beschikt nog over stalmest. Wij hebben heel erg veel stalmest omdat onze pony's iedere dag hun best doen om indirect hun steentje bij te dragen aan onze groentetuin. Heb je geen stalmest en woon je in de buurt, stuur een mailtje, je kunt zoveel ophalen als je nodig hebt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Heel erg bedankt voor je reactie, groeten Marja