MARJA's MOESTUINdinsdag 16 februari 2010

Gumbo met Okra: 'Includes everything but the kitchen sink'

De hele opzet van mijn moestuin, is om smaakvolle groenten te kunnen eten. En als het even kan groenten die niet bij AH in de vakken liggen. Zoals Okra of Bladmoes.

Tijdens onze vakantie in het zuiden van de USA heb ik wat zakjes zaad meegenomen die we hier niet in de winkel zien. Waaronder Okra zaadjes. Okra wordt veel gegeten in het zuiden van de USA. Vooral in de Gumbo in Lousiana.
Okra's lijken een beetje op courgettes. Ik denk dat ze ook heel lekker zijn in Surinaamse recepten. Ze worden ook wel 'Lady's Fingers' genoemd.
De zaadjes moeten nog wel de grond in en van oogsten is bij mij nog helemaal geen sprake. Maar ik heb alvast een recept opgezocht voor Gumbo. Misschien zijn ze wel al te koop bij de Toko.
Laat de Okra's niet te groot worden, oogst ze als ze max 15 cm groot zijn.

(Garden) Gumbo:

2 lepels witte bloem en een klontje boter om een roux te maken
1 gesnipperd uitje
1 fijngesneden groene peper
2 stelen bleekselderij fijngesneden
2 teentjes fijngesneden knoflook
3 kopjes groentenbouillon
2 blikjes tomaten blokjes
1,5 pond fijngesneden aubergines of courgettes (of andere groenten zoals wortel, boontjes etc.)
1 pond fijngesneden Okra
1 potje of nog beter half pond verse erwtjes
1 theelepeltje zout en 1 theelepeltje zwarte peper, 2 laurier blaadjes
snufje cayenne peper
1 tot 3 theelepels Tabasco (net zo heet als je het wilt hebben)
1 theelepel gedroogde tijm
1/2 theelepel knoflook poeder
1/2 theelepel chili pasta
2-3 kopjes water of bouillon
scheut olijfolie

Bereiding
Maak in een steelpannetje een roux van de bloem en de boter op een klein vuurtje totdat het een egale bruine kleur heeft. Pas op niet laten aanbranden. Van het vuur halen. En af laten koelen.
Doe in een anti aanbak pan een scheut olijfolie en bak de uien, pepers, bleekselderij totdat dit een beetje bruin begint te worden, voeg dan de knoflook en de gekleurde bloem toe en roer alles goed om.
Voeg de groentenbouillon en de tomaten toe en roer alles goed om en voeg de rest van de ingredienten toe. De Gumbo moet genoeg vocht/bouillon bevatten zodat het op een stevige soep lijkt.
Laat de Gumbo minstens 30 min. koken zodat de smaken goed kunnen mengen. Verwijder de laurierblaadjes en serveer met rijst.
Extra: Doe er op het laatst (grote) apart gebakken garnalen/gamba's bij.! Je kunt dan vooraf van de schillen een lekkere bouillon trekken en die gebruiken in plaats van de groentenbouillon.
Iedere kok in Lousiana heeft zijn eigen recept voor Gumbo, ook wel 'Mama's Gumbo'genoemd; 'includes everything but the kitchen sink'. Dus je kunt je fantasie op dit recept loslaten. Je kunt van alles toevoegen, in plaats van garnalen, plakjes worst of stukjes kip. Ik ben nieuwsgierig naar de resultaten en heb je een leuke variatie te melden, laat het me weten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Heel erg bedankt voor je reactie, groeten Marja