MARJA's MOESTUINvrijdag 26 februari 2010

Tomatillo's


Van mijn vriendin Carla heb ik een zakje Tomatillo zaad gekregen, wat zij heeft meegenomen van haar vakantie in Engeland. Omdat ik deze groentesoort niet kende, heb ik me er maar eens in verdiept.

De Tomatillo is verwant aan de Ananaskers en niet aan de tomaat zoals de naam doet vermoeden. De karakteristieke vrucht in het hoesje is opvallend. De Tomatillo is lid van de nachtschadefamilie en behoort tot de groep vruchtgewassen.
De zaden kunnen binnen 7 dagen kiemen. Tomatillo's zijn slecht verkrijgbaar in Nederland. Ze is typisch Mexicaans en de smaak doet wat aan onrijpe tomaten denken; friszurig, maar ook iets zoetig en een tomatenachtig aroma. Het vruchtvlees is stevig en ze bevat weinig sap. Je kunt haar rauw maar ook gebakken/gesmoord eten.
Heel bekend is ze in de Mexicaanse salsa's (bijv: Salsa Verde, met groene pepers, tomatillo's , knoflook en kruiden). Maar ook in gerechten als Chili con Carne en stoofschotels geeft ze een fris accent.
De Tomatillo plant is een eenjarige, niet winterharde plant en wordt behoorlijk groot (120-150 cm). Ze maakt veel zijtakken met lichtgroen blad. Vanaf ongeveer juli verschijnen dan kleine gele bloempjes in de oksels die later uitgroeien tot de harde vruchten die rijp zijn als de hoesjes waarin ze zich bevinden verdorren en openbarsten.
Er zijn 2 soorten: met groene en met paarse vruchten, beiden hebben ongeveer dezelfde smaak.
Teeltwijzen: buiten doen ze het best goed in Nederland, mits op een zonnige beschutte plaats.
Bodem en bemesten: Omdat Tomatillo's grote planten worden, is een goede basisbemesting van belang. Spit vooral wat oude stalmest of compost onder in het voorjaar, hetgeen zorgt voor een betere grondstructuur en daardoor een betere afwatering.

Opkweken: Tomatillo's kiemen bij ongeveer 20 gr. snel (binnen 7-10 dagen). Als je ze te vroeg zaait krijg je heel iele dunne ziekelijke zaailingen, zaai ze liever zo rond half tot eind maart voor, in potgrond die je met een kwart deel grof zand hebt verluchtigd, zaai ze niet dieper dan 1/4 centimeter en dek af met wat zand. Zet het zaaisel in een warme vensterbank met zon en binnen een week staan de zaailingen dan al boven. Zorg dat de temperatuur ook na de kieming in ieder geval wel boven de 15 graden blijft. Nadat het tweede bladpaar is verschenen kun je de zaailingen verspenen. De wortelkuit mag niet uitdrogen maar ook niet kletsnat blijven.

Plant de planten niet uit voor 12 mei (IJsheiligen), en zoek voor de plant een warm, zonnig plekje. Plant ze op minimaal 30 x 40 cm uit. Zet er gelijk een stok bij, aangezien ze die door haar lengte wel nodig gaat krijgen. Geef de eerste dagen voldoende (opgewarmd) water.

Teeltzorgen: In het begin groeit de Tomatillo niet snel maar als ze eenmaal op gang is en wat groter is, gaat ze steeds sneller groeien, tot ongeveer 120-150 cm. Ze hoeft niet gesnoeid te worden, maar te lange stengels die andere planten in de weg zitten, kun je gerust wegknippen.

Oogst en bewaren: Je kunt voor het oogsten het beste kijken naar het hoesje dat om de Tomatillo zit. In een vroeg stadium is het hoesje groen en dicht. Als de vrucht gaat groeien gaat het hoesje op een gegeven moment barsten en je kunt dan de vrucht zelf zien. Dat is het moment om in de gaten te houden of de vrucht rijp is. Als je de paarse vorm hebt, is het makkelijker want dan zie je bij het rijpen ook de paarse kleur. De vrucht is niet zacht maar kun je wel een beetje indrukken, het hoesje gebarsten is en begint te verdrogen is de Tomatillo rijp. Je plukt ze, verwijder vervolgens de hoesjes, en dan kun je ze nog 1 tot 2 weken in de koelkast bewaren.

Heb je een grote oogst, dan kun je ze in blokjes of plakjes snijden en invriezen (dan alleen nog geschikt voor warme bereidingen). Tomatillo's zijn ook erg lekker in inmaak als Chutney en Relish.

4 opmerkingen:

 1. Je kunt tomatillo's (en nog veel meer) krijgen bij Tabernal Zaden via internet: http://www.tabernal-zaden.nl/ Tot nu toe voor mij een zeer betrouwbaar adres, ook voor wat meer exotische soorten. Verzendkosten zijn nooit meer dan de postzegel die erop moet en bij grotere bestellingen kreeg ik elke keer extra zaadjes. Vorig jaar ook pimientos de padron (spaanse tapas-pepertjes) van ze gezaaid en geoogst. Heerlijk..

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Beste Marja,

  Ik ben benieuwd of jouw tomatillo planten het inmiddels doen en of de zaden inderdaad na een dag of 7 ontkiemden. Zelf heb ik een week geleden tomatillo's gezaaid maar ik zie nog niets gebeuren.

  Met groene groet,

  Thomas

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Thomas,mijn tomatillo's vertonen mini mini sprietjes. Ik heb ze in mijn kasje staan in een tempex bak waarin ik onderin oudestalmest heb gedaan en heel heel voorzichtig zie ik de laatste warme dagen iets opkomen in de hoop dat dit de tomatillo's zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Twee jaar terug heb ik ze gekweekt, de paarse variant, van Vreeken's zaden. Ze deden het behoorlijk goed, oogst zo'n beetje begin augustus. We hebben twee flinke potten salsa verde kunnen maken, en de rest door groente-vulling voor tortillas gebakken.

  BeantwoordenVerwijderen

Heel erg bedankt voor je reactie, groeten Marja