MARJA's MOESTUIN



vrijdag 25 juni 2010

Wat heeft de staart van een haring vandoen met een groententuin?


Nou dat is heel simpel. Ik lever nog dagelijks een strijd tegen de woelmuizen in mijn tuin ! En iedere tip die ik krijg, probeer ik uit. En deze week kreeg ik de tip om de staart van nieuwe haring in de grond in te graven, op de plaats waar de kleine terroristen hun gangen graven. Volgens zeggen houden de kleine graafmachientjes niet zo van de lucht van haring. (Ik zelf ook niet, dus ik snap het helemaal.)
Nu lust ik zelf geen haring. Maar gelukkig manlief wel. Dus die heeft deze week al een paar keer nieuwe haring moeten eten.
Echter het heeft nog steeds niet geholpen. Dus straks maar weer haring kopen en aan manlief voeren.......

donderdag 17 juni 2010

Het leven van een moestuinvrouw gaat niet over rozen ......

Ieder vrij uurtje probeer ik in mijn groentetuin door te brengen. Maar sinds vorig weekend wordt mijn tuintje geteisterd door een onzichtbare terrorist. Hoogstwaarschijnlijk heb ik een of meerdere woelmuizen of woelratten in mijn tuin. Ik ontdekte het vorig weekend omdat ik ineens allemaal halfbovengrondse gangen had en een aantal planten van onderaf uit de grond 'geduwd' werden en bij bestudering nauwelijks nog wortels hadden en dus dood gingen. Iets waar ik dus niet vrolijk van word!. Natuurlijk ben ik meteen links en rechts en op internet naar oplossingen gaan zoeken. Ik kreeg van alles te horen. Zoals afgewerkte olie in de gaten gieten. Wat me niet zo verstandig leek omdat je dan toch wel heel erg je bodem aan het verontreinigen bent. Of om wonderolie in de gaten te gieten. De stank zou de woeldiertjes verjagen. Van de buurman kreeg ik muizengif om in de gangetjes te doen. Inmiddels heb ik een gifdoos bij de boerenbond gekocht waar muizengif in zit zodat de vogels en andere dieren er niet bij kunnen. Heeft manlief pijpen in de grond geslagen met dekseltjes erop die lawaai moeten maken. De woel terroristen zouden een hekel aan lawaai hebben. En heb ik een mollenverjager-pieper in de grond gestoken. En natuurlijk is de slootkant - want mijn moestuin grenst aan een sloot - helemaal schoon gemaakt. Maar ondanks het grove geschut, durf ik 's morgens bijna niet naar de tuin te gaan kijken. Iedere ochtend ontdek ik nieuwe gangen!
En tot overmaat van ramp gingen mijn peper-, paprika-, en tomatenplantjes in mijn kasje ook allemaal dood. Mijn buurvrouw kwam gisteren even kijken en constateerde toch echt dat ik die plantjes te veel water heb gegeven waardoor ze weg zijn gerot. Niet leuk en super stom van mij maar ik weet in ieder geval nu wel wat er fout ging. Een geval van te veel liefde ..
En dan voltrekte zich nog een mini mysterie. Ik heb 5 pompoenen planten staan. Wat al de derde poging is want eerdere planten zijn steeds door woelmuizen / ratten / slakken vernietigd. Maar gisteren. Amper 2 uurtjes nadat ik gestopt was met mijn werk in de tuin, ging ik even kijken en wonder boven wonder was de grootste pompoenplant, die toch al een redelijke afmeting had, helemaal maar dan ook helemaal verdwenen met wortel en al en niets van terug te vinden. Een heel groot raadsel dus. Ik ben maar naar een Engelse detective gaan kijken op TV. Daar worden de moorden tenminste altijd opgelost.

dinsdag 8 juni 2010

Help ! wie weet wat mijn plantjes opeet

De peperplantjes, paprikaplanten, tomatenplanten, jonge pompoen en komkommerplanten in mijn kasje worden op wonderlijke wijze opgegeten. Maar ik kan echt geen beestjes ontdekken. Emelten zouden het ook niet kunnen zijn. Want het gebeurt zowel met planten in potten als in de grond. Het begint met de blaadjes die bij het steeltjes wel afgeknaagd lijken te worden. En dan echt in één nacht (of dag) is het plantje dood. En kan ik het zo uit het potje of de grond trekken zonder dat het nog vast zit aan de wortels. Het steeltje is dan bruin geworden en het plantje is dus heel snel aan het dood gaan. Ik heb mijn boeken er op nageslagen maar kan geen enkele naam van een beestje vinden die dit zou kunnen doen. Je ziet ook niets op het plantje zitten. Ik heb nu voor de zekerheid maar met Spruzit gespoten. Maar zou heel graag van iemand horen wat dit nu is. Want nu gaat alles dood !!

maandag 7 juni 2010

NRC Next koken

Dagelijks lees ik 's morgens NRC Next. En een van de leukste rubrieken vind ik de kookrubriek van Janneke Vreugdenhil. Zij geeft echt recepten die goed te maken zijn. Op dit moment is het helemaal super want het thema deze week is 'eten uit eigen tuin'. Elke dag staat er een recept in NRC Next. Als je deze krant niet leest, niet getreurd, je kunt het ook lezen op internet:
www.nrcnext.nl/koken

Eigenlijk te druk voor de blog

Met de regenbuitjes van het weekend in combinatie met het zonnetje is er heel veel werk in de moestuin. Eigenlijk te veel werk om ook nog tijd voor het bijhouden van de blog vrij te maken. Gelukkig gaat alles nu een beetje groeien. Ik ging me toch een klein beetje zorgen maken. Vorige week was ik een paar dagen op vakantie en was zelfs zo bezorgd over mijn boontjes dat ik de thuisblijvers vroeg om mij te sms'en wanneer de boontjes op kwamen. Gelukkig zijn de boterboontjes en snijboontjes nu opgekomen. Maar waarschijnlijk heb ik mijn spercieboontjes toch iets te diep gezet. Want in de 5 rijtjes is er pas 1 plantje opgekomen! En er is nog iets waar ik me min of meer zorgen over maak; van een aantal plantjes worden de blaadjes opgegeten. Met name de peperplantjes in het kasje zijn steeds de dupe. Eerst dacht ik dat slakken de boosdoenders waren. Maar met het strooien van (biologische) slakkenkorrels ga ik er toch vanuit dat ik die glibberige jongens de baas ben. Rupsjes kan ik ook niet ontdekken. Dus het is een groot raadsel. Wie het weet mag het zeggen ......
En er zijn nog meer dingen waarover ik me blijf verbazen. In alle moestuin boeken en op het zakje staat dat snijbiet ongeveer het makkelijkste is wat een mens in zijn of haar moestuin kan zaaien. Nu gaat die vlieger bij mij niet op. Pas na een paar maanden (!) komt de snijbiet voorzichtig op. En dan ook nog mondjes maat. Niets geen weelderig rijtje snijbiet in mijn moestuin. Ik moet het doen met een paar zielige plantjes.

Maar gelukkig is het niet allemaal kommer en kwel in de tuin. Vandaag zag ik de eerste tuinboontjes en capucijners hangen. Met een beetje geluk eten we binnenkort verse tuinboontjes en jonge capucijners!