MARJA's MOESTUINdinsdag 8 juni 2010

Help ! wie weet wat mijn plantjes opeet

De peperplantjes, paprikaplanten, tomatenplanten, jonge pompoen en komkommerplanten in mijn kasje worden op wonderlijke wijze opgegeten. Maar ik kan echt geen beestjes ontdekken. Emelten zouden het ook niet kunnen zijn. Want het gebeurt zowel met planten in potten als in de grond. Het begint met de blaadjes die bij het steeltjes wel afgeknaagd lijken te worden. En dan echt in één nacht (of dag) is het plantje dood. En kan ik het zo uit het potje of de grond trekken zonder dat het nog vast zit aan de wortels. Het steeltje is dan bruin geworden en het plantje is dus heel snel aan het dood gaan. Ik heb mijn boeken er op nageslagen maar kan geen enkele naam van een beestje vinden die dit zou kunnen doen. Je ziet ook niets op het plantje zitten. Ik heb nu voor de zekerheid maar met Spruzit gespoten. Maar zou heel graag van iemand horen wat dit nu is. Want nu gaat alles dood !!

6 opmerkingen:

 1. Geen idee! Wel jammer!

  Heb je al op internet gezocht??

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Thea, ik denk toch dat het een soort kleine rupsjes zijn, die in de grond zitten en 's nachts naar boven komen en de boel aanvreten. Maar nu zag ik net ook al dat ik een mol in mijn tuin had. Het is ook niet eenvoudig allemaal. Ik heb nu met Pruzit gespoten en zo'n apparaatje in de grond gezet wat een geluidje afgeeft tegen de mollen. Wat een gedoe allemaal.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ja erg he, dat vind ik ook het lastige aan tuinieren, en word er soms ook zo moe van, iedere keer weer een ander beest dat je plant aantast, is het geen luis (groene,zwarte en dopluis!) dan wel taxuskever en vooral zn larve, ook mineervlieg, rupsen en slakken al gehad...pfff. Heb je al goed in de grond gespit, wat er in zit? Ik spit dan een flinke emmer uit en kiep die om op een zeil en steek mn neus er eens in...
  succes, hoop dat je een oplossing vind
  groetjes Annemiek

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik vermoed dat het slakken zijn. Strooi eens wat slakkenkorrels. Je kan ook een afgesneden rabarberblad op de grond leggen en elke dag eronder controleren....

  BeantwoordenVerwijderen
 5. hoi,
  Zouden het veenmollen kunnen zijn?
  Ze kruipen net onder de grond en vreten aan de wortels waardoor het plantje doodgaat.
  Je ziet dan wel her en der gaatjes in de grond. ongeveer een cm.

  succes, ik hoop dat je erachter komt en er iets aan kunt doen. Je moet altijd een beetje delen met de vogels etc. maar soms wordt het wat erg veel ;)
  Aagje

  BeantwoordenVerwijderen

Heel erg bedankt voor je reactie, groeten Marja