MARJA's MOESTUINdonderdag 17 juni 2010

Het leven van een moestuinvrouw gaat niet over rozen ......

Ieder vrij uurtje probeer ik in mijn groentetuin door te brengen. Maar sinds vorig weekend wordt mijn tuintje geteisterd door een onzichtbare terrorist. Hoogstwaarschijnlijk heb ik een of meerdere woelmuizen of woelratten in mijn tuin. Ik ontdekte het vorig weekend omdat ik ineens allemaal halfbovengrondse gangen had en een aantal planten van onderaf uit de grond 'geduwd' werden en bij bestudering nauwelijks nog wortels hadden en dus dood gingen. Iets waar ik dus niet vrolijk van word!. Natuurlijk ben ik meteen links en rechts en op internet naar oplossingen gaan zoeken. Ik kreeg van alles te horen. Zoals afgewerkte olie in de gaten gieten. Wat me niet zo verstandig leek omdat je dan toch wel heel erg je bodem aan het verontreinigen bent. Of om wonderolie in de gaten te gieten. De stank zou de woeldiertjes verjagen. Van de buurman kreeg ik muizengif om in de gangetjes te doen. Inmiddels heb ik een gifdoos bij de boerenbond gekocht waar muizengif in zit zodat de vogels en andere dieren er niet bij kunnen. Heeft manlief pijpen in de grond geslagen met dekseltjes erop die lawaai moeten maken. De woel terroristen zouden een hekel aan lawaai hebben. En heb ik een mollenverjager-pieper in de grond gestoken. En natuurlijk is de slootkant - want mijn moestuin grenst aan een sloot - helemaal schoon gemaakt. Maar ondanks het grove geschut, durf ik 's morgens bijna niet naar de tuin te gaan kijken. Iedere ochtend ontdek ik nieuwe gangen!
En tot overmaat van ramp gingen mijn peper-, paprika-, en tomatenplantjes in mijn kasje ook allemaal dood. Mijn buurvrouw kwam gisteren even kijken en constateerde toch echt dat ik die plantjes te veel water heb gegeven waardoor ze weg zijn gerot. Niet leuk en super stom van mij maar ik weet in ieder geval nu wel wat er fout ging. Een geval van te veel liefde ..
En dan voltrekte zich nog een mini mysterie. Ik heb 5 pompoenen planten staan. Wat al de derde poging is want eerdere planten zijn steeds door woelmuizen / ratten / slakken vernietigd. Maar gisteren. Amper 2 uurtjes nadat ik gestopt was met mijn werk in de tuin, ging ik even kijken en wonder boven wonder was de grootste pompoenplant, die toch al een redelijke afmeting had, helemaal maar dan ook helemaal verdwenen met wortel en al en niets van terug te vinden. Een heel groot raadsel dus. Ik ben maar naar een Engelse detective gaan kijken op TV. Daar worden de moorden tenminste altijd opgelost.

3 opmerkingen:

 1. Tjee zeg, dat is wel heel erg vervelend voor je! Moet er niet aan denken. Hoe leuk ze er dan ook uit zien, je hele plantenfamilie tot zich nemen zijn ze blijkbaar niet vies van :(
  Hoop op beterschap voor je...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ja, ook wij hebben last van de woelmuizen. Gelukkig blijft er nog genoeg over, al is dat wel een kleine troost.

  Ze zien er zo schattig en onschuldig uit, maar ondertussen, de ondergrondse rovers.

  Fijn weekend, Pauline

  BeantwoordenVerwijderen
 3. ik herken de verhalen, ik had dit jaar ook allemaal dingen op de tuin, dan ging het dood, dan weer woelratten dan die duiven die eten ook alles kapot. Maar toch blijft het leuk om een moestuin te hebben, ik heb hem ook sinds 2009 en bevalt me heel goed. Succes met het winterklaar maken!

  Ellen

  BeantwoordenVerwijderen

Heel erg bedankt voor je reactie, groeten Marja