MARJA's MOESTUINdinsdag 10 augustus 2010

Pruimenberg

15 jaar geleden hebben we in een klein weitje waar een paar schaapjes en geitjes liepen een pruimenboom geplant. Ondanks dat de boom een zwaar leven had vanwege de slooppogingen van de geitjes, leverde onze pruimenboom om het jaar een aanzienlijke pruimenoogst op.

Maar dit jaar breekt onze boom een persoonlijk record. Er hangen zelfs zoveel pruimen aan, dat de takken afbreken. Vanaf dit weekend zijn we dan ook voortdurend pruimen aan het plukken. Onze vriend Marc heeft er pruimentaarten van gemaakt en ikzelf heb er zeker 30 potten pruimenjam van gemaakt.

En natuurlijk verlaat niemand ons erf zonder een bak pruimen of potten pruimenjam.

En nog buigen de takken tot op de grond van de pruimen. De wespen hebben ook al bezit genomen van een deel van de pruimen. Maar ook voor hen is het te veel. Ik ga dus rustig door met pruimen plukken, pruimen eten, pruimen verwerken en pruimen weggeven.

4 opmerkingen:

 1. Ziet er goed uit nog veel plezier met plukken enzv

  groetjes Mariska

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Marja,

  Wat een leuke site! Kun je mij een recept sturen van pruimenjam? Ik heb een hele vracht Mirabellen gekregen van een vriend en wil die nu tot jam, taart of ... verwerken. Kun je me daaraan helpen? Mvrgr Yvonne

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hier een simpel recept voor lekkere pruimenjam. Wij willen hem niet al te zoet dus gebruiken liever geen geleisuiker maar losse geleipoeder en losse suiker. Ik heb dit jaar de pruimen geplukt even gewassen en ontdaan van de pitten (krijg je overigens hele vieze handen van). Dan in een grote pan (geen water toevoegen!) en peer 2 kilo pruimen 1 kilo suiker en 2 zakjes geleipoeder. En om het dan nog lekkerder te maken heb ik er een flink glas eau de vie bijgedaan. Een minuut of 10 laten koken en dan in uitgekookte potjes doen. En klaar

  BeantwoordenVerwijderen
 4. als de takken van je pruimen afbreken komt dat omdat je niet gedund hebt. Pruimen moet je dunnen --> beter & smakelijker fruit, gezondere boom. itt tot wat je zou denken krijg je ook meer kilo's, vandaar de leus van de (vak)pruimenteler: dunnen moet je door je grootste vijand laten doen omdat die meer weghaalt dan je zelf zou durven ;-) Beste tijd om te dunnen is als de pruimen ongeveer kleine knikkertjes zijn: haal ca 80-90% van de pruimen weg en je zult zien dat je betere pruimen krijgt!

  BeantwoordenVerwijderen

Heel erg bedankt voor je reactie, groeten Marja