MARJA's MOESTUINvrijdag 13 augustus 2010

Groententuin op dak van New York's Restaurant

Dat het onderhouden van een groententuintje echt heel erg hip is, bewijst wel het feit dat er in New York binnenkort een restaurant opent dat beschikt over een dakmoestuin zonder aarde. 

In 2001 opende in een Amsterdamse kweekkas uit 1926 restaurant De Kas. Met als vernieuwend element: een kwekerij. Vers geplukte groenten en kruiden belanden via de keuken zo op het bord van de gasten. Een concept dat inmiddels overal navolging heeft gekregen. Maar wat als je midden in een dichtbebouwde stad als New York zit? Dan ga je het dak op. Het binnenkort te openen restaurant Bell Book & Candle op de begane grond van een pand in Manhattan heeft een dakmoestuin, zoals al verschillende restaurants in bijvoorbeeld de wijk Brooklyn. Maar er is een verschil.

Groenten telen op een dak heeft zo zijn beperkingen. Een dak kan niet altijd (zware) bakken met aarde dragen. Bell Book & Candle heeft gekozen voor het telen met hydrocultuur: geen grond maar water. In rechtopstaande buizen (zie afbeelding) bevinden zich gaten waaruit munt, kikkererwten, tomaten, sla, watermeloen, aardbeien en andere groenten, fruit en kruiden tevoorschijn komen. Langs hun lange wortels in de buizen zelf voert met tussenpozen een computergestuurde stroom water, voorzien van voedingsstoffen. Bell Book & Candles chefkok John Mooney zal 60 procent van de oogst gebruiken; de rest belandt in de keukens van omringende restaurants. Chefkok John Mooney verklaart zo effecient mogelijk te willen werken. Hij hoopt dat zijn moestuin, die een jaar lang is getest, ‘het begin is van iets groots’.

Voor de gelukkigen onder ons die binnenkort een bezoekje aan New York brengen het adres: Bell Book & Candle, 141 West 10th Street (Greenwich Avenue), (212) 414-2355.

4 opmerkingen:

 1. Hallo, heb net je blog ontdekt en wil je heel graag volgen. Volgend jaar kan ik een moestuin beginnen en ik denk dat ik een heleboel van je blog ga leren. Groetjes Sandra

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hallo, weet jij misschien of die systemen - of gelijkaardig - hier ook te krijgen zijn?

  Groetjes

  Pieter

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoe gaat dit in de winter? Laten ze dit buiten staan wanneer het vriest? Wil zelf ook zoiets opstarten. Moet je in de winter dit gewoon doorlaten lopen?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Interessant artikel! Met kantoorbeplanting op basis van hydrocultuur heb ik hele goede ervaringen met Business Green! Kijk maar eens op http://www.businessgreen.nl of klik hier.

  BeantwoordenVerwijderen

Heel erg bedankt voor je reactie, groeten Marja