MARJA's MOESTUIN



donderdag 26 augustus 2010

Recept wortelsoep van Ria

Ik heb veel grote (zomer)wortelen dus heb ik aan de hand van de ingrediƫnten gekozen voor deze wortelsoep.

De wortelen eerst schillen of raspen en in blokken snijden.

In een pan een ui klein snijden en in olijfolie fruiten samen met 2 fijn gesneden teentjes knoflook en een halve eetlepel kerriepoeder.

Na het fruiten in deze pan heet water met bouillonblok en de stukjes wortel doen en deze ongeveer 20 minuten laten sudderen. Dan met een staafmixer pureren en op smaak brengen met een halve eetlepel kerriepoeder en zout en peper naar smaak.

Omdat ik de soep wat vlak vond heb ik nog wat cayennepeper toegevoegd.

Recept rode bieten salade van Ria

Een recept van mijn schoonmoeder.


2 bieten en 2 Ć  3 aardappelen gaar koken en af laten koelen., daarna schoonmaken en grof snijden of grof raspen. 1 ui en een fris zure appel schoonmaken en klein snijden en erbij doen.


Dit mengsel op smaak brengen met azijn, suiker, zout (ik gebruik Herbamare kruidenzout van Vogel), peper en mayonaise. Alles goed met elkaar vermengen.


Deze massa op een bedje van sla leggen en garneren met plakjes hard gekookt ei , tomaat en peterselie. Eventueel op de plakjes ei en tomaat nog een toefje mayonaise doen.

maandag 23 augustus 2010

The annual vegetable lady society summer dinner

Afgelopen zaterdag vond ons 'annual vegetable lady summer dinner' plaats. 5 vegetable ladies en hun partners hebbeb vreselijk hun best gedaan om met ingredienten uit eigen groententuin leuke gerechten te maken. Het resultaat was super en overvloedig en bovenal zeer gezellig. Onder het genot van diverse drankjes hebben we zeer veel lekkers genuttigd. Daarbij was het weer ons zeer gunstig gezind want we hebben tot in de kleine uurtjes lekker buiten kunnen zitten.
Natuurlijk ga ik proberen om alle recepten hier op de blog te plaatsen. Te beginnen met de door mijzelf gemaakte venkelkroketjes:

Venkelkroketjes



Uit magazine Buitenleven: venkelkroketjes
nodig: 70 gram boter, fijngesnipperd sjalotje, 95 gram bloem , 150 ml groentebouillon, 50 ml room, peper en zout, nootmuskaat, 3 eieren, 100 gram geraspte peccorino, 2 venkelknollen in blokjes, venkelgroen, zonnebloemolie, paneermeel


Bereidingswijze: Fruit het sjalotje zachtjes in de boter en voeg vrij snel 95 gram bloem toe. Roer goed door en laat flink warm worden. Het mengsel moet loskomen van de pan. Voeg de koude bouillon toe en roer de massa met een garde glad. Voeg vervolgens de room toe en laat het geheel 30 minuten op een heel zacht vuurtje gaar worden. Dit is nodig om de meel- smaak kwijt te raken. De massa is nu behoorlijk dik. Voeg peper, zout en nootmuskaat naar smaak toe. Meng de afgekoelde ragout met de venkelblokjes, het venkelgroen, de peccorino en een eidooier. Kneed de massa in kleine kroketjes en doe bloem, twee losgeklopte eieren en paneermeel elk op een eigen bordje. Haal de kroketjes eerst door de bloem, daarna door het ei en als laatste door het paneer- meel. Frituur ze op 180° C tot ze goudbruin zijn.

Op naar the annual vegetable lady sociecty winter dinner. Waarschijnlijk met zeer veel stamppot.








vrijdag 13 augustus 2010

Groententuin op dak van New York's Restaurant

Dat het onderhouden van een groententuintje echt heel erg hip is, bewijst wel het feit dat er in New York binnenkort een restaurant opent dat beschikt over een dakmoestuin zonder aarde. 

In 2001 opende in een Amsterdamse kweekkas uit 1926 restaurant De Kas. Met als vernieuwend element: een kwekerij. Vers geplukte groenten en kruiden belanden via de keuken zo op het bord van de gasten. Een concept dat inmiddels overal navolging heeft gekregen. Maar wat als je midden in een dichtbebouwde stad als New York zit? Dan ga je het dak op. Het binnenkort te openen restaurant Bell Book & Candle op de begane grond van een pand in Manhattan heeft een dakmoestuin, zoals al verschillende restaurants in bijvoorbeeld de wijk Brooklyn. Maar er is een verschil.

Groenten telen op een dak heeft zo zijn beperkingen. Een dak kan niet altijd (zware) bakken met aarde dragen. Bell Book & Candle heeft gekozen voor het telen met hydrocultuur: geen grond maar water. In rechtopstaande buizen (zie afbeelding) bevinden zich gaten waaruit munt, kikkererwten, tomaten, sla, watermeloen, aardbeien en andere groenten, fruit en kruiden tevoorschijn komen. Langs hun lange wortels in de buizen zelf voert met tussenpozen een computergestuurde stroom water, voorzien van voedingsstoffen. Bell Book & Candles chefkok John Mooney zal 60 procent van de oogst gebruiken; de rest belandt in de keukens van omringende restaurants. Chefkok John Mooney verklaart zo effecient mogelijk te willen werken. Hij hoopt dat zijn moestuin, die een jaar lang is getest, ‘het begin is van iets groots’.

Voor de gelukkigen onder ons die binnenkort een bezoekje aan New York brengen het adres: Bell Book & Candle, 141 West 10th Street (Greenwich Avenue), (212) 414-2355.

dinsdag 10 augustus 2010

Pruimenberg

15 jaar geleden hebben we in een klein weitje waar een paar schaapjes en geitjes liepen een pruimenboom geplant. Ondanks dat de boom een zwaar leven had vanwege de slooppogingen van de geitjes, leverde onze pruimenboom om het jaar een aanzienlijke pruimenoogst op.

Maar dit jaar breekt onze boom een persoonlijk record. Er hangen zelfs zoveel pruimen aan, dat de takken afbreken. Vanaf dit weekend zijn we dan ook voortdurend pruimen aan het plukken. Onze vriend Marc heeft er pruimentaarten van gemaakt en ikzelf heb er zeker 30 potten pruimenjam van gemaakt.

En natuurlijk verlaat niemand ons erf zonder een bak pruimen of potten pruimenjam.

En nog buigen de takken tot op de grond van de pruimen. De wespen hebben ook al bezit genomen van een deel van de pruimen. Maar ook voor hen is het te veel. Ik ga dus rustig door met pruimen plukken, pruimen eten, pruimen verwerken en pruimen weggeven.