MARJA's MOESTUIN



dinsdag 28 september 2010

Tip van 'Vegetable-husband Theo' uit Intermediair

Neem een moestuin door Ben Tiggelaar



Een moestuin is een kleinschalig sociaal protest tegen de dominantie van grote bedrijven, vindt Ben Tiggelaar. Hij plukt, graaft, kookt en geniet van de groenten uit zijn eigen moestuin en vindt dat anderen dat ook zouden moeten doen.
Sinds dit voorjaar hebben wij een eigen moestuin. We zijn niet de enigen. De moestuin is een trend. In de VS en de UK worden, voor het eerst in een halve eeuw, weer meer groentezaden dan bloemzaden verkocht.
Eten uit je eigen tuin is leerzaam voor kinderen (boontjes komen niet uit de fabriek, maar uit de grond), fijn voor het milieu en goed voor je gezondheid. Klopt. Maar er is meer. Een moestuin herstelt de directe relatie tussen het werk dat je doet en de geneugten die dat brengt.
In plaats van 's morgens in de auto te stappen, naar een groot bedrijf te rijden dat aan het einde van de maand euro's op je bankrekening stort, zodat je 's avonds naar een ander groot bedrijf kunt rijden waar je een zak voorgeschilde en gewassen aardappels onder beschermende atmosfeer pint, loop je nu aan het einde van je dag je tuin in, plukt en graaft wat, kookt en geniet.
De fameuze trendwachter Douglas Rushkoff pleit in zijn boek Life Inc. tegen het ‘corporatisme' en voor de ontwikkeling van lokale handel, lokale ruilsystemen en lokale geldeenheden.
De moestuin past in zijn verhaal. Toen ik een kind was, had iedereen een moestuin. Er werd bij het leven geruild. Wij plukten, wasten en sneden snijbonen met mijn opa en oma voor de halve familie en kregen daar andere groenten voor terug. Ruil en sociale binding vielen samen. Volgens Rushkoff hebben anonieme organisaties en onpersoonlijke merken die authentieke sociale verbanden in razend tempo vervangen.
Onze moestuin is niet alleen leuk. Hij is - begrijp ik nu - eigenlijk ook een kleinschalig sociaal protest tegen de dominantie van grote bedrijven en het financiële systeem waar het verband tussen werk, waarde en consumptie zoekgeraakt is.
Eerlijk gezegd smaken die eigen aardappels en sla me nu nóg beter.


bron: Intermediair



1 opmerking:

Heel erg bedankt voor je reactie, groeten Marja