MARJA's MOESTUINdonderdag 28 januari 2010

Mollen verjagenMollen zijn toch wel gespierde diertjes. Want ondanks de kou en de harde grond, barst het van de molshopen in mijn moestuin. Reden om me eens te verdiepen in het diervriendelijk verjagen. Hieronder een aantal tips:
Tips om mollen te verjagen:

1. stop mottenballen in de mollen gang en sluit de gang daarna weer luchtdicht;
2. steek een fles zonder bodem in de molshoop. De opening moet de fluittonen van de wind vangen;
3. mollen hebben een hekel aan de plant Keizerskroon. Deze bloembollen verspreiden een geur waar mollen een hekel aan hebben. Nadeel is dat de planten bijna 1 m hoog worden.
4. je kunt ook een doek in petroleum drenken en die in de mollengang leggen, daar houden ze ook niet van.
5. je kunt een plantenstok in je tuin zetten met daarop een omgekeerde petfles waar de bodem uitgeknipt is, de wind geeft trillingen en daar houdt de mol niet van
6. molshopen kunt je het beste zo snel mogelijk weer naar beneden drukken. Druk dan het midden van de molshoop omlaag, zodat de gang weer wordt opgevuld. Probeer niet alle aarde terug te duwen; hark de overgebleven aarde uit.
7. een groot aantal planten verspreidt een geur waar de mol niet van houdt. Zoals Keizerskroon (zie 3) maar de mol houdt ook niet van kruisbladwolfsmelk (Euphorbia lathyrus), die 80 centimeter tot anderhalve meter hoog kan worden. Ook woelratten en veldmuizen houden niet van de geur van de wortels. Let op: alle planten van de wolfsmelkfamilie zijn giftig. Dus niet echt geschikt voor bij de groententuin.
8. effectiever is het leggen van een sterk riekend spulletje dat kant-en-klaar te koop is in het tuincentrum. Dit verspreidt gedurende zes tot acht weken voldoende stank om de mol op andere gedachten te brengen en de tuin voortaan te mijden. Deze methode moet je direct toepassen als de eerste molshopen zichtbaar worden. Zodra de mol meerdere gangen heeft gegraven neemt het effect van de afschrikactie af. De geur verspreidt zich dan over zoveel meters gang dat de geur teveel verdunt.
9. pas als niets meer lukt, zou ik overgaan tot mollen klemmen. Het is een aandoenlijk diertje en moet alleen niet in je groententuin komen.

1 opmerking:

  1. Mollen kunnen inderdaad een ware plaag zijn voor een gazon, je kunt ook carbid inzetten om ze te verjagen. De mol kan niet tegen de geur hiervan.

    BeantwoordenVerwijderen

Heel erg bedankt voor je reactie, groeten Marja