maandag 19 juli 2010

Courgettes, courgettes, courgettes en nog eens courgettes

Iedereen met een moestuin heeft één soort groenten altijd. En dat is Courgette. Groene courgettes, ronde courgettes, gele courgettes, enz. enz. Volgens mij groeit er niets makkelijker als courgettes. Beginners maken vaak de fout om de eerste keer te veel courgetteplanten te zetten en dan kom je om in de courgettes. En die dingen kunnen je ook steeds weer verrassen. De ene dag kijk je in de plant en zie je een mini courgette zitten die nog te klein is voor de keuken. Je vergeet het een paar dagen en plotseling zit daar een mega courgette die misschien alleen nog goed is voor courgettesoep. De gouden regel is dan ook laat je courgettes niet groter dan 20 cm worden. Dus oogst ze op tijd.
Maar iedereen met een moestuintje zit in deze tijd van het jaar met een courgette-overschot. Dus daarom hieronder een paar simpele snelle recepten om dit overschot nuttig weg te werken. Geen haute cuisine recepten, maar gewoon recht op en neer, huis, tuin en keuken recepten.

1e snelle recept is COURGETTE SOEP:
Nodig uiteraard courgette(s), uitjes, knoflook, bouillon(blokje), olijfolie, peper, zout, div. kruiden, evt. cremefraiche
Bereiding: je bakt in een wok of braadpan in de olijfolie de gesnipperde uitjes en 1 of 2 fijngesneden teentjes knoflook goudbruin aan. Daarna doe je er de in blokjes gesneden courgette(s) bij en bakt die ook lekker mee. Daarnaa doe je er bouillon bij van bijv. bouillonblokje totdat de courgette net onder staat. Vervolgens wat peper en zout en even laten doorsudderen. Ik doe er dan voordat ik de staafmixer erin zet eerst nog verse bladselderie bij. Dan gaat de staafmixer erin en maak je een mooie soep. Daarna gaan de verse kruiden erin bijv. fijngesneden bieslook en peterselie. Heel even laten koken. En bij het opdienen een lik creme fraiche erin. Klaar.

2e snelle recept: OMELET MET COURGETTE:
Je raspt per persoon een halve courgette fijn, doet daar fijngesneden kruiden bij zoals peterselie, bieslook, selderie, maggieplant etc. 2 eieren per persoon, beetje peper en zout en klein scheutje melk en olijfolie. Klopt dit goed op en bakt dit in koekenpan in beetje olijfolie. Leg er een paar plakjes geitenkaas op en zodra de ommelet aan de onderkant goed wordt, zet je de pan even onder een hete grill zodat de geitenkaas kan smelten. Lekker op een paar bruine boterhammen!

3e (minder snelle) recept: COURGETTE PICKLES:
Door het inmaken krijgen de courgettes een lekkere zoetzure smaak die uitstekend past bij vlees of een boterham met kaas.
Nodig: 3kg courgettes, 3 rode paprikas, 3 grote uien, ¼ kopje zout, 3 kopjes witte wijnazijn, 2 kopjes suiker, 3 EL honing,
1 EL mosterdzaadjes, 1/2 tl gemalen kurkuma,½ tl gemalen kruidnagel

Snijd de courgette, uien en paprika in kleine blokjes en doe deze samen in een grote schaal. Strooi hier het zout overheen en laat één nacht trekken. Neem een pan die groot genoeg is voor alle groenten en doe daar de azijn, de suiker, de honing en de kruiden in. Breng langzaam aan de kook en roer tot de suikerkristallen helemaal zijn opgelost. Doe nu de groenteblokjes erbij en laat het geheel 10 min sudderen. Vul het mengsel warm in gesteriliseerde (weck)potten, zet deze op hun kop en laat ze afkoelen.

4e (redelijk) snel recept: COURGETTE CHUTNEY
Je kunt bijna overal chutney van maken, dus zeker ook van courgettes. Doe het in een gezellig potje en leuk om weg te geven.
Nodig: wederom courgettes (geel, groen, lang, rond, maakt niet uit) niet te groot!, olijfolie, gesnipperd uitje, teentjes knoflook, peper, zout, 2 kopjes (bruine)suiker, kopje witte balsamico azijn of cider azijn, 1 kopje rozijntjes of krentjes.
Bereiden: bak in een pan het gesnipperde uit met de fijngesneden knoflook, doe hier de kleine blokjes courgettes bij en fruit dit samen. Als de courgettes een beetje bruine kleur hebben doe je er de azijn, suiker, peper en zout bij en de rozijntjes. Heb je nog een restje witte wijn staan, doe dit er ook gerust bij. Laat het geheel inkoken totdat je een jam-achtige prutje heb. En doe dit in uitgekookte (weck)potjes.

En heb je dan nog courgettes over, dan kan je ze weggeven aan nietsvermoedende visite, of zet een kistje aan de weg met en zgn. 'honesty box'.

6 opmerkingen:

  1. Hallo Marja,
    Pas gisteren je site ontdekt. Erg leuk.
    Ik was op zoek naar een recept voor courgette chutney of rellish. Gevonden dus.
    Mijn eigen draai er aangegeven. Ze staan nu op z`n kop af te koelen.
    Weet jij hoelang ik ze nu kan bewaren? En na aanbreken in de koeling, hoelang?
    Zelf heb ik ook een moestuin en ook ik weet niet meer wat ik met de courgettes aan moet. Hi, hi. Laatst met kaasschaaf dunne plakken met een beetje olijfolie gegrild, afkoelen, appelazijn, ragfijn gesn. rode peper,limoenrasp en wat zout. Heel veel positieve reacties op gehad.
    Groetjes Gaby

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dag, leuke site met leuke recepten.

    Ik heb een vraagje over je ingemaakte courgette pickels. Dr staat dat je ze een nachtje moet laten staan met een kwart kopje zout. Moet je de dit er de volgende dag niet afspoelen?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Geweldige recepten die ik vandaag zo nodig heb. Meer dan 30 courgettes per dag...
    Dank dank dank, je bent een schat.
    Jelle Berens

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Dag. Zou je ook de hoeveelheden ingrediënten voor de chutney kunnen vermelden? Zodat ik een beetje een idee heb?
    Groet,

    Hanneke

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Heb niet goed gelezen. Ik zie de hoeveelheden nu staan. en ga er lekker mee aan de slag. Groet, Hanneke

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Hoi Marja,moeten de zaadjes er nu wel of niet uit met inmaken? Ik zie het niet staan. Groet Ina

    BeantwoordenVerwijderen

Heel erg bedankt voor je reactie, groeten Marja